Egységben az erő – Európai Együttműködés – 2017

 

A EGYSÉGBEN AZ ERŐ- EURÓPAI EGYÜTTMŰKÖDÉS-2017 program keretében 2. ág, .1 „Testvérváros-program” intézkedés

 

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 200 állampolgár részvételével, akik közül 60 fő Érsekvadkert és Önkormányzatok Mátrai Szövetsége (HU), 20 fő Commune Rucar (RO), 30 fő Comune di Cesa, Casapulla és CITTA DI SAN NICOLA LA STRADA (IT),20 fő Vlachova Lhota (CZ), 10 fő Grad Vrlika (HR), 20 fő BASHKIA KLOS (AL), 20 fő URZAD MIEJSKI W DABROWIE TARNOWSKIEJ (PL) és 20 fő MARKTGEMEINDE HEIMENKIRCH (GE) lakosai.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Slovenske Darmoty – Szlovákia SK volt, 10/08/2017 és 14/08/2017 között.

Részletes leírás:

10/08/2017 – én a téma: Európai együttműködés napja – Határ nélküli Európa: Vendégek érkezése, megismerkedés, közös testületi ülés, évfordulós, valamint új testvértelepülési megállapodások előkészítése. Magyarországról Érsekvadkert, valamint a Mátrai Szövetség települései, Vlachova Lhota(CZ), Vrlika(HR), Rucar(RO), Dabrowa Tarnowska (PL) San Nicola la Strada és Cesa és Casapulla(IT), Heimenkirch (DE) valamint Klos (ALB) küldöttsége érkezik találkozóra. A közéletben részt vevő civilek, diákok, magánszemélyek, vállalkozók, s a program jellegéhez igazodva hagyományőrző csoportok érkeztek. Vitafórum indult az Európai együttműködés szükségességéről, a válsághelyzetek kezeléséről.

11/08/2017 – én a téma: Építsünk egy békés-együttműködő Európát! Szakmai nap és kirándulás a 2016-os EU Elnökségi helyszínekre, az „1968-os Prágai Tavasz”, az önálló államiság emlékhelyeire. Kirándulást tettünk Pozsonyba és történelmi emlékhelyekre, ahol alkalmunk nyílt döntéshozókkal is megvitatni polgári találkozónk, az EU integráció valamint a szabad mozgás 10 éves tapasztalatait, valamint a szolidaritás kérdéseit. Fiataljaink új javaslatokat tettek a szolidáris EU megvalósítására. A vita folytatásaként válaszokat kaptunk olyan kérdésekre, mint milyen előnyökkel jár számunkra az uniós polgárság, és milyen Európát várhatunk 2020-ban, milyen irányt vesz az integráció.

12/08/2017 – én a téma: Értsük meg egymást, értsük meg Európát! – Nemzetközi Falunap az Együttműködő Európa – Kultúrák közötti párbeszéd jegyében. A szolidaritás hiánya, az idegentől, ismeretlentől való félelem ellenérzéseket kelt polgáraink körében. A nap célja, ezért a kultúrák közötti párbeszéd elmélyítése, eltérő hagyományú országot képviselő településsel a kapcsolatrendszerünk bővítése. Félelmeink közös feltárásán, egymás kulturális és művészeti értékeinek bemutatásán keresztül a polgárok közötti „határok lebontása”, az ismeret hiányból adódó ellenérzések (szkepticizmus) feloldása is megvalósult.

13/08/2017 – án a téma: Lehetek az Európai Parlament Képviselője? Építsünk Európát: Nemzetközi ifjúsági konferencia a Római Szerződés 60. évfordulója és a 2019-es EP választások jegyében. A Római szerződés 60 évfordulójához kapcsolódva az EU-val szembeni ellenérzések, az euroszkepticizmus okainak feltárása az ifjúság körében, vívmányaink számbavételével. Innovatív módon ismertettük meg a fiatalokat az EU működés kérdéskörével, a részvételi demokráciával, oly módon, hogy az őket foglalkoztató kérdések is feldolgozásra kerüljenek. Célunk, hogy a 2019-es Európai Parlamenti választásokon jelentősebb arányban vegyenek részt településeinkről, Európa jövőjét építő fiatal generációkból!

14/08/2017– én a téma: „Egyesült Erős Európa” -Összefogással a mi Uniónkért –vitafórum zárása, programértékelés. A delegáció képviselői értéketék (a programunk alapján) az Európai Unió (befogadó-bezárkózó) jövőjével, kapcsolatos demokratikus vitát. Településeinket érintő gazdasági nehézségekre adott közös válaszok áttekintése. Az Európai Uniós tagság véleményezése a csatlakozók és a „befogadók” szemszögéből. A program zárásaként a delegáció vezetők értéketék az 5 napos program eredményeit, ajánlásokat tettek a következő évi programok helyszíneire, időpontjaira, feldolgozandó témáira.